Visies voor de economie
Verder Denken >> Visies voor de economie
Als academici zijn economen normaalgesproken bezig met de vraag: hoe moeten we de economie /bestuderen/? Impliciet is de aanname dat we niet proberen de economie te vormen of te controleren, maar haar slechts te begrijpen. Echter, dit is niet omdat de economie een compleet autonoom natuurverschijnsel is, dat wij stervelingen niet kunnen beïnvloeden. Het is absoluut mogelijk om (delen van) de economie vorm te geven.
Wij geloven dat economen verder moeten gaan dan alleen bestuderen, en moeten werken als engineurs (Samuelson), tuiniers (Raworth) of tandartsen (Keynes). Als wij weigeren om 'vuile handen te maken' door voorstellen te doen over de inrichting van de economie, zullen anderen het in onze plaats doen, meestal op basis van sterk gesimplificeerde noties van hoe de wereld werkt.
Dus hier zijn wat eerste suggesties, ter inspiratie. Kate Raworth's werk beschrijft hoe je kunt praten over de economie (zij beschouwt economen als tuiniers, kijk het filmpje en begrijp waarom). Het Mises Instituut leert over markteconomieën, privébezit en betrouwbaar geld. Stir Magazine biedt organisatie-templates voor de commons. Schumacher College doceert vaardigheden en kennis voor een ecologische transitie, en Christian Felber biedt een framework en handelingsperspectief voor overheden, bedrijven en individuen. Bruno Roche en Jay Jakub stellen dat aandeelhouderswaarde zou moeten worden vervangen door de economie van wederkerigheid.
Donut Economics - Kate Raworth
Raworth wilde een alternatief lesboek schrijven, maar eindigde met iets veel leerbaarders. Dit fantastische boek brengt een indrukwekkend areaal aan ideeën bijeen over de economie waar we momenteel in leven, de economie die we met z'n allen nodig hebben en wat we moeten veranderen in ons denken om die dichterbij te brengen.
Completing capitalism - Roche & Jakub
Leiders in het bedrijfsleven krijgen vaak te horen dat hun enige verantwoordelijkheid is om winst voor de aandeelhouders te maximaliseren. Maar in dit analytisch sterke en bijzonder praktische boek schetsen Bruno Roche en Jay Jakub een completere vorm van kapitalisme, die ook nog eens betere financiële resultaten oplevert juist omdat ze naast financieel kapitaal ook menselijk, sociaal en natuurlijk kapitaal mobiliseert.